sobota, 4 kwietnia 2020

Dzień Marchewki



Z okazji Dnia Marchewki warto pożywić się tym charakterystycznym pomarańczowym warzywem. Nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale przede wszystkim dlatego, że posiada liczne wartości odżywcze. Marchewka świetnie smakuje jako chrupiącą przekąska, ale można z niej wyczarować pyszne ciasto. Jesteście ciekawi jak smakuje? A może już kiedyś je jedliście? Dziś jest świetna okazja, by przypomnieć sobie ten smak bądź dopiero go poznać. Zachęcamy do wspólnego upieczenia smacznego, marchewkowego ciasta z przepisu umieszczonego poniżej pochodzącego ze strony 
https://smaker.pl/


Składniki potrzebne jakich będziecie potrzebować do wykonania ciasta:
·        260 g mąki pszennej
·        1 łyżeczka sody oczyszczonej
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
·        1 szczypta soli morskiej
·        230 g cukru kokosowego lub trzcinowego
·        290 ml oleju rzepakowego
·        1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·        4 duże jajka
·        300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
·        100 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
·         
 Przygotowanie krok po kroku:
·        Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
·        Do głębokiego naczynia włóż olej, cukier kokosowy i ekstrakt z wanilii.
·        Wymieszaj rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników.
·        Dodaj jajka jedno po drugim i wymieszaj rózgą do połączenia się składników, po każdym dodaniu.
·        Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
·        Dodaj do masy i wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
·        Dodaj startą marchew i rozdrobnione orzechy. Wymieszaj.
·        Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
·        Piecz w temperaturze 180°C około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
·        Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posmaruj konfiturą morelową.
 
Smacznego życzy p. Karolina



P.S. Możecie pochwalić nam się swoimi wypiekami, zachęcamy do przesyłania zdjęć na adres prace255@wp.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz