środa, 25 marca 2020

Dzień Gofra

W ramach dzisiejszego święta polecam poeksperymentować w kuchni ;) Przepisów na gofry można znaleźć całe mnóstwo, ja polecam wypróbować 

Co kupić?

·         250 gmąki pszennej
·         250 mlmleka
·         1jajko
·         1łyżka cukru
·         3łyżki oleju
·         1łyżeczka proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         Dodatkowo
·         cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania

Jak przygotować?

1.     Oddziel żółtko od białka.
2.     Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.
3.     Osobno ubij białko.
4.     Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.
5.     Mocno rozgrzej gofrownicę.
6.     Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.
7.     Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

SMACZNEGO- życzy p. Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz