Z okazji Dnia Marchewki warto pożywić się tym
charakterystycznym pomarańczowym warzywem. Nie tylko dlatego, że jest smaczna,
ale przede wszystkim dlatego, że posiada liczne wartości odżywcze. Marchewka
świetnie smakuje jako chrupiącą przekąska, ale można z niej wyczarować pyszne
ciasto. Jesteście ciekawi jak smakuje? A może już kiedyś je jedliście? Dziś
jest świetna okazja, by przypomnieć sobie ten smak bądź dopiero go poznać.
Zachęcamy do wspólnego upieczenia smacznego, marchewkowego ciasta z przepisu
umieszczonego poniżej pochodzącego ze strony
Składniki
potrzebne jakich będziecie potrzebować do wykonania ciasta:
·
260 g mąki
pszennej
·
1 łyżeczka sody oczyszczonej
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
·
1 szczypta soli morskiej
·
230 g cukru
kokosowego lub trzcinowego
·
290 ml oleju rzepakowego
·
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·
4 duże jajka
·
300 g marchewki
startej na tarce o dużych oczkach
·
100 g orzechów
włoskich (rozdrobnionych)
·
Przygotowanie krok po kroku:
·
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
·
Do głębokiego naczynia włóż olej, cukier
kokosowy i ekstrakt z wanilii.
·
Wymieszaj rózgą kuchenną do dokładnego
połączenia się składników.
·
Dodaj jajka jedno po drugim i wymieszaj
rózgą do połączenia się składników, po każdym dodaniu.
·
Dodaj do masy i wymieszaj rózgą do
połączenia się składników.
·
Dodaj startą marchew i rozdrobnione
orzechy. Wymieszaj.
·
Gotową masę przelej do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia.
·
Piecz w temperaturze 180°C około 60 minut lub do
tzw. suchego patyczka.
·
Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta
posmaruj konfiturą morelową.
Smacznego
życzy p. Karolina
P.S. Możecie pochwalić nam się swoimi
wypiekami, zachęcamy do przesyłania zdjęć na adres prace255@wp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz