W ramach dzisiejszego święta polecam poeksperymentować w kuchni ;) Przepisów na gofry można znaleźć całe mnóstwo, ja polecam wypróbować
Co kupić?
·
250 gmąki pszennej
·
250 mlmleka
·
1jajko
·
1łyżka cukru
·
3łyżki oleju
·
1łyżeczka proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
Dodatkowo
·
cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania
Jak przygotować?
1. Oddziel
żółtko od białka.
2. Wymieszaj
z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj
mikserem.
3. Osobno
ubij białko.
4. Delikatnie
wymieszaj białko z ciastem.
5. Mocno
rozgrzej gofrownicę.
6. Nakładaj
chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.
7. Gotowe,
jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi
owocami.
SMACZNEGO- życzy p. Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz